5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutuklama, hakim kararıyla Anayasada ve yasada belirtilen koşulların gerçekleşmesiyle kişi hakkında henüz suçluluğu kesinleşmeden verilen ve özgürlüğünü geçici olarak kaldıran bir koruma tedbiridir. Yargılanan kişilerin tutuklu olması, yargılama neticesinde mutlaka cezalandırılacakları anlamına gelmediği gibi tutuksuz yargılanan kişilerin ceza almayacağı da söylenemez. Ancak, ne ağır cezada tutuksuz yargılanma ne de asliye ceza mahkemesinde tutuklu yargılanma, mahkemelerin dava sonunda vereceği kararı belirleyemez.

Tutuklama kararı, yargılanan kişinin kaçması ve delilleri karartma ihtimalleri nedenlerle yargılamanın sağlıklı yürütülebilmesi için mahkemenin aldığı önleyici bir tedbirdir. Uygulamada genellikle kanunda yazan katalog suçlar işlenmişse tutuklama kararı verilmektedir. Hakkında tutuksuz yargılanma kararı verilen sanık, yargılama sonucunda ceza almayacağını düşünmektedir. Oysa ki somut durum bu şekilde olmamaktadır.

Ceza alıp almama durumu ise size yöneltilen iddiaların niteliğine göre değerlendirmek gerekir. Dosyada mevcut delil durumunu dikkate alınarak değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Ceza dosyanızın akıbetini, ceza alıp alınmayacağı hususunu da alanında uzman hukukçular tarafından görüş alınması son derece önemlidir.

AV.DUYGU ÖZCAN